Percheziţii la Constanţa! Autoritatea Navală Română a intrat în vizorul Parchetului European

2231
6
Percheziţii la Constanţa! Autoritatea Navală Română a intrat în vizorul Parchetului European - 11-1711546517.jpg

Articole de la același autor

Autoritatea Navală Română (ANR) şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi au intrat în colimatorul Parchetului European (EPPO). O anchetă este în curs de derulare, iar prejudiciul creat bugetului UE ar fi de aproximativ şapte milioane de euro.

Miercuri, 27 martie, investigatori din cadrul instituţiei europene au efectuat 12 percheziţii în cadrul unei anchete împotriva funcţionarilor AFDJ Galaţi şi ai ANR, vizând o presupusă fraudă legată de achiziţionarea a două remorchere pentru Delta Dunării. Trei percheziţii au avut loc, dimineaţă, în trei instituţii publice, una în judeţul Galaţi şi două în judeţul Constanţa. Alte şapte percheziţii au fost efectuate la locuinţele funcţionarilor publici care lucrează pentru acele instituţii, iar două au avut loc la firme private.

„Confirmăm faptul că au avut loc percheziţii la sediul ANR, dar informaţii vă pot oferi autorităţile competente”, au transmis reprezentanţii Autorităţii Navale Române.

Iată ce spun autorităţile. „Potrivit probelor strânse până în prezent în această anchetă, funcţionari publici ai AFDJ Galaţi au obţinut finanţare UE din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziţionarea a două remorchere polivalente. Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziţie publică lansat în septembrie 2019, în valoare totală de aproximativ şapte milioane euro”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul European.

Se pare că funcţionarii publici au depus documente inexacte în vederea finanţării proiectului. Deşi ambarcaţiunile erau destinate exclusiv navigaţiei fluviale, suspecţii au întocmit caietul de sarcini pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive şi a cerinţelor de construcţie specifice navelor maritime.

Prin urmare, tipul de nave care se încadrează în criteriile caietului de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat alţi operatori economici să participe la procesul de licitaţie şi, în cele din urmă, a favorizat un singur solicitant, susţin anchetatorii.

În urma finalizării contractului, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj maritim mai mare decât era prevăzut iniţial în caietul de sarcini şi contractul de cumpărare. Acest lucru le-a făcut potrivite exclusiv pentru Dunărea maritimă, unde adâncimea apei permite navigarea cu pescaj mai mare, făcând astfel cele două ambarcaţiuni inutilizabile pentru navigaţia fluvială. Acest lucru ar fi cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ şapte milioane de euro. 

Comentează știrea

fani
28 martie

Asa se intampla cand agronomii sunt infiltrati prin Institutii cu specific tehnic....Macar o persoana din cadrul ANR stie din punct de vedere tehnic ce este acela vapor ?

sefa
28 martie

„Nu dormiti linistiti!”

ani
28 martie

Dacă își fac treaba,cum scrie la carte ,este vai și amar de anristi

dan
28 martie

Directorul ANR,un HOȚ analfabet.

justitiarul
28 martie

Arestari , vrem Arestari , Jos Coruptia si mafia , Arestari !

Cezara
28 martie

daca e pe bune, e jale ce o sa descoperiti

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5185 secunde